Mistä kaikki alkoi


Ajatus uuden ratsastusseuran perustamisesta Nurmijärvelle syntyi alkusyksystä 1989.
Hevoseni Kalle III asusti tuolloin Röykän Leppälammella silloisella Eijan Tallilla (nyk. Equstom), ja meitä oli tallin omistajan lisäksi muutama aluetasolla innolla kisaava ratsukko, ja edustimme kaikki eri seuroja.

Jakaannuimme kuitenkin jo alkumetreillä kahteen "leiriin": tallin omistaja halusi tallinsa nimeä kantavan ja lähinnä siellä toimivan seuran, kun taas minulla oli visio yksityistallien yhteisestä seurasta. Sain idean myytyä ensiksi Puokan perheelle, joiden tallissa hevoseni olivat aiemmin asuneet. Mukaan lähtivät myös Valimaan tallin väki (nyk. Stall Walhalla) sekä Heleniuksen Tilan porukat Lahnuksentien varresta.


Seuran perustava kokous pidettiin 13.10.1989. Seuran perustajana päädyin automaattisesti puheenjohtaksikin, ensimmäinen varapuheenjohtaja oli Markku Saarinen Eijan tallilta, rahastonhoitaja ystäväni Heli Nurmi, jonka kautta löytyi sihteeriksi Carina Helander, jonka kautta myös heidän tallinsa väkeä liittyi seuraan ja saimme alkuvuosien esteratsastuskonsultiksemme Carinan miehen Klaus Karppisen. Oman vahvan panoksensa johtokunnan toimintaan toi Paavo Puokka.

Ensimmäisenä syksynä värvättiin jäseniä ja pidettiin pikkujoulut, varsinainen toiminta käynnistyi keväällä 1990. Puolet jäsenistä oli juniori-ikäisiä, heitä varten perustettiin oma jaosto, jota vetivät Marika Kokkonen ja Salka Pellikka. Aloittelevia kilparatsastajia oli myös paljon, tai oikeastaan kovinkaan kokenut ei ollut kukaan...mutta opettelimme yhdessä, järjestimme valmennuksia, luentoja ja yhteiskuljetuksia kisoihin. Alkuvuosien menestynein ratsastaja oli Pia Valimaa, joka sjoittui aluetasolla 100cm-120cm luokissa ja
osallistui junnujen este-SM:iin. Osallistuimme myös esteratsastuksen joukkuemestaruuksiin. 90-luvun puolessa välissä ImRa:n joukkue voitti kouluratsastuksen aluemestaruuden, huikea suoritus pieneltä seuralta, varsinkin kun joukkue oli lähinnä koottu vararatsastajista lainatuilla hevosilla...

Ensimmäiset omat kilpailut olivat kutsuesteratsastuskilpailut Heleniuksen Tilalla keväällä 1990. Kisoja järjestettiin myös Valimaiden tallilla, Carinan ja Klasun tallilla sekä yhdessä NuR:n kanssa Päivärinteen Ratsutilalla. Suuri voimannäytös oli yhteistyössä KLR:n, NuR:n sekä kunnan liikuntatoimen kanssa järjestetty "Hevosen Päivä" Klaukkalan urheilukentällä.

Kun Puokan perheen hieno talli ja maneesi valmistuivat, kilpailutoiminta keskittyi sinne. Pystyimme järjestämään virallisia aluekilpailuja, ja kisajärjestelymme saivatkin alusta asti suurta kiitosta niin kilpailijoilta kuin tuomareiltakin. Näin hyvään tulokseen ei olisi päästy ilman Nilla ja Jouko Arpalon ammattitaitoista tulospalvelua, ja Nillan kellontarkkaa
aikataulutusta. Suuri kiitos kuuluu tietysti myös Puokan perheelle, sekä kaikille ahkerille ja uhrautuville toimihenkilöille vuosien varrella.

Erityisen hienoa ImRa:n alkuvuosissa oli se yhteisöllisyys ja innostus, minkä vallassa toimimme. Toivon, että siitä on jotakin jäljellä tänäkin päivänä, vaikka vuodet ovat vierineet, ihmiset seurassa vaihtuneet ja alkuperäinen toiminta-ajatus on ehkä muuttunut.

Olen iloinen ja ylpeä siitä, että perustamani seura elää ja voi hyvin, aikuiseksi kasvaneena.

Oikein paljon onnea ja menestystä kaikille ImRa:ssa nykyään vaikuttaville, sekä kaikille Teille, jotka kasvatitte seuraa kanssani. Olen hengessä mukana.

Rakkain terveisin,

Ani Salminen os. Kokkonen